امروزه، با توجه به صنعتیشدن کشاورزی و تولید و عرضه کودهای مختلف توسط بسیاری از شرکتها و مجموعههای تولید کننده، این عرصه تغییرات بسیاری نسبت به زمانهای قبل خود داشته است. در واقع بسیاری از کشاورزان و باغداران، برای بهبود فعالیتهای کشاورزی خود، اقدام به استفاده از کودهای مختلف میکنند. حتی افراد علاقهمند به گلوگیاه و افرادی که در محیط زندگی یا کار خود گلوگیاه پرورش میدهند، به خوبی میدانند که کودهای مختلف، میتواند تأثیرات مثبتی بر روی عملکرد آنها بگذارند.
در همین راستا، در این مقاله قصد داریم تا انواع کودهای کشاورزی و کاربرد هر کدام از آنها را بررسی کنیم.
کود، مادهای است که وظیفه تقویت خاک و کمک به محیط کشت را بر عهده دارد. در واقع باغداران، کشاورزان و افراد علاقهمند به گلوگیاه به منظور تأمین نیازهای گیاهان، اقدام به استفاده کودهای مختلف میکنند. به طور کلی، کودها انواع مختلفی دارند که بسته به نیاز و شرایط عمومی گیاه و خاک، انتخاب و استفاده میشوند. انتخاب کود مناسب برای تأمین نیازهای گیاه و خاک، اهمیت بسیار زیادی دارد. چرا که انتخاب کود نامناسب و یا حتی مصرف بیش از حد آن، نهتنها به گیاه کمک نمیکند، بلکه میتواند باعث آسیبدیدن خاک و یا از بین رفتن گیاه شود. در نتیجه چه در انتخاب و چه در مصرف کود، باید به نکات مختلفی توجه نمود. در این راستا، در ادامه انواع کود را معرفی خواهیم کرد تا افرادی که قصد خرید و استفاده از کود را دارند، بتوانند بهترین نوع کود را که متناسب نیاز آنها است را تهیه نمایند.
به طور کلی، کودها دارای انواع متعددی بوده که هر کدام از این انواع، دارای مزایا و معایب مختلفی هستند. انواع کود کشاورزی عبارتاند از:
• کود شیمیایی
• کود آلی
• کود زیستی
در ادامه این موارد را بررسی خواهیم نمود و زیرشاخههای آنها را معرفی خواهیم کرد
_ کود شیمیایی:
کودهای شیمیایی یکی از انواع کود کشاورزی بوده که از اثرگذاری و خلوص بسیار بالایی برخوردار هستند. این دسته از کودها، در تأمین ماکرو المنت و میکرو المنتهای خاک بسیار پررنگ ظاهر میشوند. تقسیم این دسته از کودها، بر اساس عناصر انجام میشود که از جمله آنها میتوان به ازتی، فسفری و… اشاره نمود. در صورتی که یک کود شیمیایی، تمامی عناصر را دارا باشد، به آن کود کامل نیز گفته میشود.
به طور کلی کودهای شیمیایی نیز خود شامل انواع مختلفی هستند. به نحوی که حتی ترکیبات شیمیایی و درصد خلوص کودهای حاوی یک عنصر نیز دارای تنوع گستردهای هستند. در نتیجه وجود این تنوع و تفاوتهای متعدد، نحوه مصرف، نحوه پخش، زمان مصرف، اثربخشی کودها و… نیز با یکدیگر متفاوت است.
از جمله کودهای شیمیایی میتوان به کودهای زیر اشاره نمود:
• کودهای ازت
• کودهای فسفر
• کودهای پتاسیم
• کودهای گوگرد
• کودهای کلسیم و منیزیم
• کوهای مخلوط
• کودهای عناصر کممصرف
و…
کود آلی:
کودهای آلی، از جمله انواع کود کشاورزی بوده که بر روی خاک و رشد محصولات تأثیرگذار هستند. این دسته از کودها مزایای بسیاری دارند و موجب تأمین فسفر، گوگرد و نیتروژن مورد نیاز خاک میشوند. همچنین از دیگر مزایای کودهای آلی میتوان به افزایش فعالیتهای میکروبی درون خاک، اصلاح بافت خاک، حفظ رطوبت خاک و… اشاره نمود.
در میان انواع کود آلی، کود اسید هیومیک یکی از مهمترین و پرکاربردترین کودها به شمار میرود. این نوع کود به واسطه مزایا و کاربردهایی که دارد، به صورت گسترده در باغدارای، کشاورزی، پرورش گیاهان آپارتمانی و … مورد استفاده قرار میگیرد.
کودهای آلی، خود دارای انواع مختلفی هستند که عبارتاند از:
• هیومیک اسید
• کود حیوانی (کود دامی و کود مرغی)
• کود سبز
• ورمی کمپوست
• تخمیر و بقایای زبالهها و مواد غذایی
• بقایای گیاهان
• پسماند فاضلاب
• کمپوست حاصل از ضایعات پرورش قارچ
کود زیستی:
کودهای زیستی، آخرین نوع از انواع کودهای کشاورزی هستند که به آنها، کودهای بیولوژیک نیز گفته میشود. این دسته از کودها تأثیرات ویژهای بر روی فلور خاک داشته و میکروارگانیسمهای مفید بسیاری دارند. در واقع کودهای زیستی در همزیستی با گیاهان، باعث جذب بهتر عناصر میشوند. همچنین این دسته از کودها، نیتروژن را تثبیت میکنند و این موضوع، یکی از بزرگترین مزیتهای آنها به شمار میرود. از دیگر مزایای این دسته از کودها، میتوان به کاهش نیاز به مصرف کودهای شیمیایی، جلوگیری از فرسایش خاک، اصلاح شوری خاک و… اشاره نمود.
کودهای زیستی نیز مانند دیگر انواع کود، خود دارای انواع مختلفی هستند که انواع این دسته از کودها عبارتاند از:
• میکروارگانیسمهای سودمند
• کودهای زیستی باکتریایی
• کودهای زیستی قارچی
• کودهای زیستی جلبکی
• کودهای زیستی اکتینومیستها
تفاوت انواع کود کشاورزی:
کودهای شیمیایی، زیستی و آلی با یکدیگر متفاوت هستند. تفاوتهای این سه دسته از کودها را در ادامه بررسی خواهیم کرد:
توزیع مواد مغذی:
کودهای شیمیایی به نسبتی مساوی حاوی ازت، فسفر و پتاسیم هستند. در صورتی که کودهای آلی و زیستی، دارای نسبتی مساوی نیستند.
هزینه:
کودهای شیمیایی نسبت به کودهای آلی بسیار ارزانتر هستند.
تأمین مواد مغذی:
کودهای آلی و زیستی، آهستهرهش هستند و رهایی آهسته دارند. در صورتی که کودهای شیمیایی در صورت نیاز، مواد مغذی را به سرعت تأمین میکنند.
میزان اسید:
کودهای شیمیایی حاوی میزان بالای اسیدهای مختلفی مانند اسید سولفوریک و اسید هیدرولیک هستند.
در صورتی که کودهای آلی و زیستی اینگونه نبوده و در مقابل از رشد باکتریهای تثبیتکننده حمایت میکنند.
در رابطه با تفاوت کود شیمیایی، کود زیستی و کود آلی باید به این نکته اشاره نمود که کودهای زیستی از ضایعات بیولوژیکی و مواد طبیعی به دست میآیند.
در صورتی که کودهای آلی از منابع آلی مانند کمپوست استخراج میشوند. در طرف دیگر کودهای شیمیایی دارای منشاء مصنوعی هستند. منبع تولید و استخراج این سه نوع کود، اصلیترین مورد تفاوت میان آنها است.
نکات مهم در تهیه انواع کود کشاورزی:
همانطور که گفته شد، کودهای کشاورزی انواع مختلفی دارند و هر کدام از آنها دارای مزایا و معایب متعدد و کاربردهای گوناگونی هستند. در نتیجه این موضوع، توجه به برخی نکات در تهیه انواع کود کشاورزی، میتواند به تهیه بهترین کود که به خوبی به نیاز شما پاسخ میدهد کمک کند.
در انتخاب کود به نوع گیاه توجه داشته باشید. نیازهای گیاه را بشناسید و کودی را انتخاب کنید که به خوبی به این نیازها پاسخ دهد.
کودها از لحاظ مدت زمان مورد نیاز برای جذب با یکدیگر تفاوت دارند. در نتیجه به زمان مناسب برای تهیه و مصرف کود توجه کنید.
سعی کنید ابتدا کمی از کود تهیه شده را امتحان کنید و در صورت مشاهده نتیجه دلخواه از آن به صورت گسترده استفاده نمایید.
قبل از خرید کود، شرایط عمومی خاک و مخصوصاً PH آن را در نظر بگیرید.
قبل از اقدام به خرید، مقالات مرتبط با انواع کود و مزایا و معایب آن را مطالعه کنید تا شناختی همه جانبه نسبت به انواع کود به دست آورید.
سعی کنید کود مورد نظر خود را از فروشگاهها و مراکز معتبر و فروشندگان باتجربه تهیه نمایید تا از کیفیت آن اطمینان بیشتری داشته باشید.
امیدوارم آنچه در قالب ابن مقاله از سوی سایت داداگُل ارائه گردید برای آشنایی بیشتر شما گرامیان با کودها و انواع آن مفید واقع شده باشد.
همچین اگر علاقمندید به خرید گل و گیاه، درخت و درختچه های زینتی هستید جهت آشنایی با محصولات تولیدی گل و گیاه دادمهر مازندران میتوانید به بخش فروش سایت داداگل مراجعه و یا از طریق واتساپ و پیامک شماره تلفن:
ارتباط برقرار بفرمایید.
آدرس نمایشگاه مرکزی:
روزگارتان گل و گلاب